Menu
Menu

Familiebedrijf

Over Ons

Mensen blij maken

Dat is het ultieme doel van elke medewerker van Collall. Knutselen zonder zorgen dat het niet blijft plakken, verven naar hartenlust in alle kleuren van de regenboog, tekenen wat je hart je ingeeft. Dat is wat onze producten moeten bieden. Dat is waarvoor we hard werken.

Die drive maakte ons al een belangrijke speler in de markt. Iedereen heeft wel eens iets moois gemaakt met onze lijmen, verven, inkten, hobbyspullen of schoolartikelen. In de schoolklas, op de peuterspeelzaal, op het werk, of gewoon thuis. Elk jaar leveren we vanuit onze fabriek in Stadskanaal miljoenen tubes, potjes en flesjes aan onze klanten in binnen- en buitenland.

Lijm is ons belangrijkste product. Al bijna 75 jaar maken we kleefstoffen voor heel veel toepassingen in de creatieve sector. Maar ook onze Magic Paint en AquaTint vinden hun weg over de wereld, net als een grote serie producten die knutselende mensen blij maken.

Collall is een echt familiebedrijf en dat zie je overal terug. Wij denken aan de wereld van morgen en zien onze medewerkers als het belangrijkste kapitaal. Een goed sociaal klimaat staat bovenaan. Wij beseffen dat blije medewerkers zorgen voor blije klanten. We zijn trots op de regelmatig gevierde jubilea op onze werkvloer.

Kwaliteit, duurzaamheid en innovativiteit

Onze basiswaarden zijn kwaliteit, duurzaamheid en innovativiteit. De wereld is veranderd in 75 jaar en wij zijn mee ontwikkeld. Door goed te luisteren naar onze klanten en medewerkers verhogen we de kwaliteit van onze producten en processen continu. We zijn constant op zoek naar duurzame grondstoffen en recyclingmogelijkheden. In ons laboratorium zien nieuwe, groenere samenstellingen steeds het levenslicht.

Bij Collall werken we aan een creatieve wereld. Dag in dag uit. Met hart en ziel.

Collall maakt lijm, al bijna driekwart eeuw. Veel is hetzelfde gebleven, nog meer is veranderd. Zelfde doelgroepen, zelfde missie, zelfde basisoplossing. Andere grondstoffen, andere producten, andere productiemethoden. Collall is helemaal van nu, gebouwd op een basis van toen.

Collall door de jaren heen

Het is 1949 als de excentrieke oprichter van Collall bij toeval ontdekt dat de kunsthars voor de behandeling van zijn zeilboot ook een uitstekende lijm is. De Haarlemmer besluit er een onderneming op te bouwen en kiest de naam Collall, een samentrekking van het Franse coller (lijmen) en het Engelse all (alles). De opvallende marketingstunts brengen het bedrijf al snel bekendheid.

De tubes transparante universeellijm vinden hun weg naar scholen, kantoorvakhandels en warenhuizen. Niet veel later komt ook zogeheten lijmcement op de markt; een extra sterke variant van de lijm. In de jaren daarna breidt het assortiment gestaag uit.

De link met het huidige directie-echtpaar – Patrick en Hester van Rhijn – wordt gelegd in de jaren zeventig. Hesters moeder, Alys van Leuven, doet de boekhouding van de fabriek en krijgt in 1978 de kans het bedrijf over te nemen, samen met haar man; Nic van Leuven.

Van Haarlem naar Stadskanaal

Het bedrijf groeit en het onderkomen midden in een Haarlemse woonwijk wordt steeds ongeschikter. Dus worden Hester en haar zus op de achterbank gezet en rijdt de gezinsauto het land door, op zoek naar de beste locatie voor de fabriek. Die vindt de familie in 1984 in Stadskanaal, op steenworp afstand van waar het bedrijfspand nu nog staat. Lijm blijft het hoofdproduct, dankzij slimme overnames en samenwerkingen komen daar kleuren en verven als aanbod bij.

Vijf jaar later wordt een fabriekshal uit de grond gestampt aan de overkant van de straat. In de loop der jaren zouden er nog drie uitbreidingen volgen, omdat de productie maar blijft groeien en de lijmen inmiddels de hele wereld over gaan. De groei accelereert vooral onder de leiding van Patrick van Rhijn, die in 2000 het bedrijf overneemt samen met zijn zwager Luuk Schaub. Het verdrietige overlijden van Schaub in 2010 is aanleiding voor Hester van Rhijn om een actievere rol in het bedrijf in te nemen.

Goed werkgeverschap staat centraal

De geschiedenis van Collall is nog lang niet afgelopen, want toekomstplannen zijn er genoeg. Daarin staat goed werkgeverschap centraal. Collall biedt medewerkers met een beperking tot de arbeidsmarkt ook een kans. Zo kunnen we “iets terugdoen” voor de maatschappij. Een werkplek creëren voor iemand met een arbeidsbeperking past daar goed bij.

Mensen zijn veel meer dan hun beperking, alleen wordt dit nog niet altijd zo bekeken. Als iemand wel de kans krijgt om te laten zien wat hij kan, groeit het zelfvertrouwen en enthousiasme. Een goed gevoel voor zowel de werknemer als de werkgever!

Praktijkscholen en Cosis

De innige banden met praktijkscholen en Cosis (een organisatie die mensen met een verstandelijke/psychische beperking helpt grip te krijgen op het leven) zeggen wat dat betreft net zo veel als de viering van jubilea van medewerkers.

Collall wil mensen blij maken en tegelijk van betekenis zijn voor de directe omgeving. Dat was zo, dat is zo, dat blijft zo.

Alle merken van Collall

Altijd verantwoord

Veiligheid & milieu

Kwaliteit

We streven er voortdurend naar om de kwaliteit van onze producten te verbeteren. Al bijna 75 jaar staat Collall garant voor haar kwaliteitsproducten. Onze producten moeten voldoen aan onze hoge veiligheidseisen en ook aan de Europese wetgeving voor veiligheid, gezondheid en milieu.

REACH

REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden.

REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie. REACH is bedoeld om de gebruikers van chemicaliën te informeren over risico’s van de gebruikte stoffen en daardoor veilig gebruik ervan te stimuleren. De industrie moet ervoor zorgen dat alle stoffen worden getest en alle veiligheidsinformatie beschikbaar is.

Aanvragen MSDS-informatiebladen

Alle veiligheidsinformatiebladen (MSDS) zijn direct verkrijgbaar bij Collall en kunt u aanvragen via info@collall.nl . Hierin staat de belangrijkste informatie van chemische stoffen beschreven met betrekking tot eigenschappen, verwerken en omgaan, vervoer en opslag.

NEN EN 71 norm

Een aantal producten van Collall worden gekeurd volgens NEN EN 71 normen. Dit geldt voor de producten die expliciet zijn bestemd als “speelgoed”. De norm daarvoor is dat het product speciaal gemaakt is voor kinderen t/m 14 jaar. De tests worden uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria.

BINDING MAAKT ONS STERK

VLK, Vereniging van Lijmen en Kitten

Wij zijn aangesloten bij de VLK; de brancheorganisatie voor de lijm- en kitindustrie in Nederland. De VLK bewaakt een Europees level playing field voor haar technische en economische belangen.

De ledenbedrijven zijn merendeels Europees of mondiaal actief. Met de ruim twintig ledenbedrijven vertegenwoordigt de VLK naar schatting 75% van de lijm- en kitverkopen in Nederland.

Collall neemt deel aan bijeenkomsten over zaken die gerelateerd zijn aan productveiligheid, gezondheid en milieu. Zo blijven wij op de hoogte van de laatste regelgeving.

MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaamheid

Collall draagt graag haar steentje bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit kan op meerdere gebieden, enkele concrete voorbeelden van onze MVO-activiteiten zijn:

Bedrijfsprocessen zoals productie en transport duurzaam inrichten, het recyclen en hergebruik van materialen (b.v. onze flesjes). Het merendeel van onze producten worden met Europese grond- en hulpstoffen in Stadskanaal geproduceerd. Door in Nederland te produceren, hoeven grondstoffen niet onnodig over de oceaan te worden verplaatst. Met het oog op recycling en hergebruik van materialen zijn wij voor ongeveer 80% van de verpakkingen van onze kleefstoffen overgeschakeld van LDPE- naar HDPE-verpakkingen. Dit heeft tot een gewichtsbesparing geleid waardoor minder afval ontstaat. Een groot deel van de flessen die we verkopen, zijn gemaakt van gerecycled HDPE. Voor het maken van deze flessen wordt plastic gebruikt dat al eerder ergens anders voor is gebruikt en waar dus geen nieuwe grondstoffen (aardolie) voor nodig is.

Duurzaam en energiezuinig

Ons nieuwe pand is duurzamer en energiezuinig: Verhoogde isolatiewaarden voor vloer, gevel en dak, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en duurzame en energiezuinige LED-verlichting.

Sociaal verantwoord produceren en werkgelegenheid

Ook levert het produceren in Nederland uiteraard de nodige werkgelegenheid op voor medewerkers en onze toeleveranciers, waarvan een groot deel ook in Nederland is gevestigd. Daarnaast sponsoren en ondersteunen wij maatschappelijk-sociale projecten en goede doelen.

Wij laten assemblagewerkzaamheden uitvoeren door de dagopvang van Cosis en door de Meidoornschool in Stadskanaal. Cosis helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking grip te krijgen op het leven. En de Meidoornschool, bijzonder Speciaal!, is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen.

Daarnaast biedt Collall medewerkers met een beperking tot de arbeidsmarkt ook een kans. Zo kunnen we “iets terugdoen” voor de maatschappij. Een werkplek creëren voor iemand met een arbeidsbeperking past daar goed bij.

Mensen zijn veel meer dan hun beperking, alleen wordt dit nog niet altijd zo bekeken. Als iemand wel de kans krijgt om te laten zien wat hij kan, groeit het zelfvertrouwen en enthousiasme. Een goed gevoel voor zowel de werknemer als de werkgever!

Ons team

Wij zijn Trots op Ons Collall Team

Collall is een echt familiebedrijf en dat zie je overal in terug. De wereld verandert snel. We hechten daarom veel waarde aan het continu blijven verbeteren van onze processen. Ontwikkeling en verbetering staan altijd centraal bij ons, maar ook onze medewerkers. Een goed sociaal klimaat staat bovenaan. Wij beseffen dat blije medewerkers zorgen voor blije klanten. Wij hebben een energiek hardwerkend professioneel Collall Team. Elk teamlid is uniek en brengt zijn of haar kwaliteiten, talenten en ervaring mee. Belangrijke aspecten in ons dagelijks werk zijn respect, gelijkwaardigheid, vertrouwen, samenwerken maar ook humor.

We zijn trots op de regelmatig gevierde jubilea op onze werkvloer.

Naar boven
Onze jubilarissen

In het zonnetje

 

 

Wij feliciteren alle jubilarissen van harte met deze feestelijke mijlpaal.

 

Collall hoopt in de toekomst nog vaker een jubileum met hen te mogen vieren!